Kako znamo da su neki aparati za kavu stvarno kvalitetni?
Iako ponekad nije tako, kad su u pitanju aparati za kavu njihova visoka cijena često je opravdana. Osim kvalitetnih dijelova u skupljim aparatima, nemojte zaboraviti da su i sastojci koji idu u kavu ključ kvalitetne kave.
Osim samog zrna kave, bitna je i kvaliteta vode. Ne zaboravite da je također vrijedno osigurati da imate metodu za filtriranje vode jer voda iz slavine može imati iznenađujuće veliku razliku u okusu ovisno o području u kojem živite, tako da ćete prvo filtriranjem ukloniti sve dodatne neugodne kemikalije koje mogu uništiti vašu kavu, tu vam ni najkvalitetniji aparati za kavu ne mogu pomoći.
Kvaliteta mlijeka je također jako bitna (osim ako volite svoj espresso čist i bez dodataka). Ako biste željeli dobiti kavu koja dostiže status pravog barista, vjerojatno ćete dodati mlijeko. Kao što smo već spomenuli, element kotla vašeg stroja je jako važan za postavljanje točke temperature vode, a isto vrijedi i za temperaturu mlijeka.
Nažalost, to dvoje (voda i mlijeko) ne sjede na istoj temperaturi kada je u pitanju postizanje visokog standarda vašeg gotovog proizvoda. Ovdje dolazi dizajn kotla jer različiti aparati za kavu imaju i različite kotlove, kako bi vam omogućili da lako dobijete dvije potrebne temperature bez potrebe za prebacivanjem između kuhanja i kuhanja na pari, trebat će vam nešto preko dizajna jednog kotla, a za to postoje dvije mogućnosti.
Dvostruki kotao koji ima dva odvojena kotla koji su oba postavljena na ispravnu temperaturu vrenja i pare i ne utječu jedan na drugi – takvi aparati za kavu su naravno najskuplji. Ili, kotao za izmjenu topline koji se oslanja na „hladno ispiranje“ vode kroz sustav kako bi gotovo istovremeno postigao ispravnu temperaturu kuhanja i kuhanja na pari. Ovakvi aparati za kavu biti će sasvim dovoljni za kućnu uporabu.
Stoga bi odabir aparata koji ima nešto višu cijenu zbog svog dizajna s dvostrukim kotlom ili izmjenjivačem grijanja mogao biti ključan ako volite svoju savršenu šalicu kave.