Danas su ženski i muški satovi puno češći nego prije

Naš je obiteljski urarski posao sad već postao tradicija. Moj bi otac rekao da su nam ženski i muški satovi sada već u krvi. Iako nisam birao svoju karijeru nego je naslijedio, zadovoljan sam jer volim ovaj posao.

Imam svoj sat koji sam samostalno sklapao, sa mehanizmom 7750. Kolega je često išao u Švicarsku i donosio mi dijelove i tako sam sklopio sat koji i danas nosim. Imam i stari Zenith, uspomenu od oca. Sin ima 3-4 sata, supruga je danas uzela iz radnje bar 3 sata. Ja sam sinu poklonio 2-3 sata. Danas je normalno da su ženski i muški satovi u većem broju u svakom kućanstvu. Za 18-ti rođendan sam mu poklonio Roamer sat, tržišna vrednost je bila oko 350 eura. On ima 2 Roamer sata i 2 Seiko sata. Ima i Casio G-Shock za razne namjene kao što su tracking i teretana.  

Danas su ženski i muški satovi puno češći nego prije

Često pomislim na Darwilove kalibre, to je 7050, ST96, ST81, ST82, 63, 76, 6325. Kalibar je inače broj mašine koje su stavljali u te satove. Darwil me podsjeća i na početak zanata, na moju mladost. Tada su ti ženski i muški satovi bili jako popularni. 

Za Darwil sam čuo 80-tih godina, sa 14-15 godina. Moj otac je radio sa Darwil satovima, a imali smo i plavu naljepnicu na ulaznim vratima sa natpisom Darwil. Naljepnica je mislim bila sa plavim slovima označena bijelom bojom. Kod mog oca su se čak ženski i muški satovi Darwil  popravljali, još prije nego što sam ja došao u radnju. Onda sam ih počeo i ja popravljati. Darwil ženski i muški satovi su mi u sjećanju samo kao ručni satovi, ne sjećam ga se u ostalim varijantama. Ako je i bio džepni sat, unutra je bila mašinica od ručnog sata. 

Ja sam počeo klasično sa popravcima: budilnici, promjena federa, džepni satovi sklapanje i rasklapanje. Meni Darwil ženski i muški satovi i dan danas dolaze periodično u radnju na popravak. 

 

Previous Post Next Post